PRIMARIA COMUNEI COTUSCA, JUDETUL BOTOSANI

TEL - 0231 - 561.946 FAX - 0231 - 561.936 e-mail - primariacotusca@yahoo.com

PREZENTARE LOCALA

    ASEZAREA GEOGRAFICA
    Comuna Cotusca, in forma actuala, a luat fiinta in urma noii impartiri administrativ-teritoriale a Romaniei din primavara anului 1968, cuprinzand la acea data vechea comuna Cotusca si comuna Crasnaleuca.
    Este situata in nordul Campiei Moldovei, in judetul Botosani, atingand altitudinea maxima pe dealul Bodron, cu o inaltime de 271 metri.
    Teritoriul comunei este strabatut de cursul paraielor Ghireni si Volovat, afluienti ai Prutului.
    In partea de nord se invecineaza cu comuna Radauti Prut si raul Prut, care include intre cele doua coturi satele Cotu Miculinti si Crasnaleuca, la nord-vest - comuna Viisoara, la sud-vest - comuna Mileanca si orasul Darabani, la sud cu comunele Draguseni si Avrameni, iar la est - comuna Mitoc si o parte din raul Prut.
     Comuna Cotusca are in componenta un numar de 9 sate. Centrul de comuna se afla in satul Cotusca, situat in centrul perimetrului comunei, celelalte sate fiind dispuse astfel:

 

  • Ghireni la 4 km nord est,
  • Cotu Miculinti la 10 km nord-est,
  • Crasnaleuca la 10 km est-nord est,
  • Putureni la 2 km sud,
  • N. Balcescu la 6 km sud-sud vest,
  • Nichiteni la 3.5 km sud-est,
  • Avram Iancu la 7.5 km sud-est
  • M. Kogalniceanu la 6.5 km sud.
    RELIEFUL
    Infatisarea actuala a reliefului din comuna Cotusca este rezultatul unei evolutii indelungate care s-a desfasurat sub influenta a doua categorii de factori: factori interni reprezentati prin roca, structura si tectonica si factori externi reprezentati prin elemente climatice, hidrografice si biogeografice.
    Relieful actual colinar si deluros a fost sculptat in cea mai mare parte incepand din pliocenul superior si pleistocen.
    Rolul principal in modelarea reliefului l-a jucat Prutul si, in functie de evolutia vaii lui, au evoluat si vaile apelor tributare: paraiele Ghireni, Volovat, paraul Calului afluent al Volovatului, care au contribuit la formarea aspectului colinar al regiunii alaturi si de alti factori externi reprezentati de procesele deluviale, precipitatiile, vanturile si factorul antropic.

    CLIMA
    Inregistrarile facute la Statia Meteorologica Dorohoi si cea de la Avrameni scot in evidenta ca temperature aerului si regimul anual se incadreaza intre limitele existente in climatul temperat continental de nuanta excesiva.
    Aceasta parte a tarii, in care este situat teritoriul comunei Cotusca, este acoperita in timpul iernii de masele reci ale anticiclonului continental, iar vara de aer cald si uscat, climatul avand un caracter continental, subliniind faptul ca pe sesul Prutului conditiile sunt putin mai aspre iarna decat pe colinele domoale din sudul teritoriului.
    Media anuala a temperaturii aerului este de 8.4 grade C, existand o tendinta de marire a temperaturii.

    VEGETATIA SI ANIMALELE
    Situat in partea Nordica a Podisului Moldovei si Campiei Moldovei, teritoriul comunei Cotusca are o vegetatie bogata. In conditiile de clima uscata si de roci podogenetice bazice, o productivitate ridicata o au padurile de fag si cele amestecate de stejar cu alte foioase. Pe solurile cernoziomice, foarte trofice, s-a instalat o vegetatie de paduri si pajisti xerofite,bogate in specii, dar de o productivitate mai redusa din cauza climei uscate.
    Comunei Cotusca ii este specifica vegetatia de silvostepa.
    In functie de conditiile climatice si de vegetatie, pe teritoriul comunei Cotusca intalnim urmatoarele tipuri faunistice:
  • fauna de silvostepa,
  • pauna padurilor,
  • fauna baltilor,
  • fauna acvatica,
  • fauna din cuprinsul asezarilor omenesti.
    SOLURILE
    Sub influenta formelor de mezo si microrelief, a climei si a vegetatiei naturale, teritoriul comunei prezinta o diversitate insemnata a solurilor (71 unitati de sol), grupate in:
  • cernoziomuri (12%),
  • faeziomuri(46%),
  • aluviosoluri(11%),
  • regosoluri (6%) s.a.
    De remarcat ca pe 56% din suprafata agricola, solurile sunt afectate de eroziune de suprafata (moderata, pana la foarte puternica), iar 318 ha sunt cu eroziune de adancime (excesiva).
    Teren cu exces de umiditate cauzat de apa freatica si cele inundabile ocupa 18% din teritoriul comunei.
   
Suprafata comumnei este de 11862 ha, iar lungimea totala a drumurile publice este de 228 km.
    Asezate intr-un cadru natural extreme de generos si la intretaierea unor stravechi drumuri comerciale care isi pastreaza importanta atat in prezent cat si in viitor DJ Botosani-Radauti Prut si DJ  Darabani-Mileanca-Putureni-Ghireni si DN Avrameni-Radauti Prut. Pentru valorificarea traditiilor si educarea in spirit comunitar si dinamizarea comunicarii si cunoasterii intre oameni si intre localitatile din zona, in comuna Cotusca se organizeaza o serie de manifestari culturale, spectacole artistice care au loc la Caminul Cultural Cotusca.